Sunday, March 01, 2009

Tak Suka la...

Tengok tajuk ntah pe2 la kan???Hihi.. Tapi itu yg diluahkan oleh kwn2 Dak Nuee di Facebook ( I grew up in Tampin... 我是淡边人... Saya orang Tampin... ).. Mereka seme kalo bleh x setuju ngan pembinaan/ upgrade drpd roundabout ke persimpangan traffic light yg sgt beso nih...Kamu seme kwn2 di Tampin igt x???Msa kite kck2 dulu roundabout ni ade batu beso yg menyerupai kapal di tengah2 nye. kalau x slp Dak Nuee b4 diletakkan batu beso 2, roundabout ksygn Tampin nih de air pancut kat tgh2 nyer.. memalam sgt la santek pmndgn di situ. Kalo ayah bwk round mlm2 mst drv slow2 kat roundabout nk tgk air pancut. Hehe.. Sgt sentimental kan cite nih??? Bagi owang2 Tampin la...
See..roundabout 2 da x wujud. Da gnti ngan persimpangan traffic light yg beso nih. Bila nk siap x thu la.. Da x mcm Pekan Tampin lagi kan??? Dak Nuee nengok da cam Bulatan Kg Pandan pon ye gak. Cam bulatan nk ke Batu Caves, Kepong, Selayang tu pon ye gak.. Sgt sedeh la bla bnda sentimental value nih tlh bertukar kan???
Pandangan dari dekat.. Sgt beso ok persimpangan traffic light nih. Sehingga kan Mobil kat tepi 2 pon da roboh. Mereka amik jln kot tok besokan persimpangan ni. Kwn2 di Tampin msti igt lagi, dulu de kedai runcit dinding kayu kat tepi roundabout ni. Msa dolu2 my parents bli groceries kat sini yek. If I'm not mistaken, KODAI GOMOK kot.. Skang da jd Fadzil Enterprise. Tu pon da sipi2 nk kna roboh coz persimpangan nih beso sgt...
Erm, hari2 bese pon sgt bizi n jem sgt Pekan Tampin. Ini gambo yang Dak Nuee amik msa blk skolah ari Rabu ptg...20 taun dulu x la camni. Kedai2 pon x bnyk. Standard le kan, perubahan msti ade. Walopon kite seme merindui Tampin yg dolu2, tp kite kna trima hakikat yang x seme bnda kite x leh kekalkan.. Alangkan kita mnsia pon mkn lme mkn brubahkan. Dari bayi mnjadi kanak-kanak. Dari kanak-kanak mnjdi remaja. Dari remaja mnjdi dewasa. Dari dewasa akan tua jua akhirnya....
Harap2 kwn2 d Facebook trima hakikat yg kite hanya mengenang peristiwa lalu. Nk back 2 yg asal mmg mustahil..
Tempat jauh lagikan dikenang, ini kan plak tmpt lepak2 pas abih tusyen kan???Kui3x...
Kowang tusyen katne msa skolah dulu??? Dak Nuee kat Sarjana jek...Igt x kat Cikgu Bong Soot???Argh..mengimbau kenangan lalu plak deh...

7 comments:

amirul said...

Salam Dak Nuee,
Dulu2 penah sampai kat tampin... xpi xperasan la pe yg ada kat situ... maklumlah tumpang lalu je kat situ utk sampai ke Melaka... hehe

nueeunlimited said...

wslm amirul..
bese nye cam 2 la..owang tumpang lalu je kat Tampin nk g melaka. maklum la pokan kocik jo.huhu...

lillies said...

perubahan perlu ada dalam hidup ni...segala kenangan yang ada tu akan menjadi kenangan manis dalam hidup...hehehe..

nueeunlimited said...

btl 2..name nak ulang blk xdo la kan???thats why kite haros menghargai bnda2 yg kite wat skang nih. kebarangkalian ia x kan berulang lagi sgt besar. Cewah...kih3x...

aizahana said...

huhuhu..sodih tgk...tinggallah segala memori silam sewaktu dok kek tampin dulu...tak lamo layi ado komuter laa plak....mcm2 perubahan kek tampin..tapi jalan dlm pokan totap sompit...bila laa nak besarkan jln dlm pokan tu....makin hilang laa segala nostalgia lamo pokan tampin...apo2 pun generasi baru kek tampin laa best..pasal dapat meraso segala kemudahan baru yg disediakan..dulu2 apo yg ado...ado tak ado KFC tu ajo laaa...Secret Recipe tu, Watson, Pizaa Hut tu semua mano ado....kalau nak rasa tu semua kono poei Melaka..naik laa bas Tai Lai tu hah...

nueeunlimited said...

kak..
bas tai lye yg hampeh tuh. nuee ponah naik dua kali tayar meletop. naik dr mlka blk dr mktb. kuang asam tol..
sib baik x jd apo2. ntah apo2 ntah..
skang bas tai lye cam x laku jo. tp, bas dio da baghu la...

Anonymous said...

I love the roundabout too! Too bad now it is a messy neon light jungle...errr...I mean junction now!!!! :(

Ntah mangkuk mana yang make this kind of decision!!!

Eddie Tan