Friday, March 18, 2011

BPA Free.. Bagaimana Anda??

Ewah.. tajuk x bleh blah kan??? Skang sebok la owg cite psl botol BPA Free ke Policarbonate ke hape la kan. Memula dengo berita kat tv cam kerajaan meminta hentikan pengeluaran botol BPA free. Eh bio betik??? Aku slh dengo la tuh kot.. Abis la kan. Seme botol anak aku BPA free. Ecewah. Nk riak lak. Betol pe?? Sebenonye Kerajaan memutuskan untuk mengharamkan penjualan susu botol bayi polikarbonat yang mengandungi 'Bisphenol A' (BPA) berkuat kuasa 1 Mac 2012, kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai. ( petikan MsTar Online )..
Muahahaha.. Gile bengong aku slh tafsiran. Maknanya aku tlh mengambil langkah bijak dari awal2 lagi la kan dengan menggunakan botol BPA Free. Ala.. botol susu yg mahal2 tu la. Ececece.. Riak lagi di situ. Korang jgn la muntah plak. Ok pe langkah bijak aku nih setelah membaca forum2 botol susu terbaik b4 beli tok Zhariff sblm die lahir lagi.. Walopon mahal, tapi berbaloi la kan. Tapi nk cite la kan.. de yg berbaloi, de yg tak la. Ni coz aku sndri kot yg gile beli botol susu. Nk yg lawa konon2. Piirrrahhhh.. de yg digunakan, de yg x.. Da la si budak bujang tuh da pandai memilih...Ni nak tunjuk sikit antara botol2 BPA free yg Zhariff guna.. Bukan riak ok, just nk share jek. Ye ke?? Kih3x.. lantak ko la hai nk tapsir cane.. Jnji aku mengikot seruan kerajaan guna botol free BPA :-p
Ni tommee tippee. Botol gedabak beso nih aku suka. Cantik sgt. Kontot jek. Plastik ok.. Siap de jangka suhu lagi tu ha. Ni aku beli kgkonon xla ltk susu nnt terlebih panas, terbako lidah zhariff mnm susu nnt. Bendalah kat dalam tuh akn jadi kaler pink kalo susu pns, da biru baru ok kasi mnm bb.. Xla nnt anak ko melecur lidah, melalak satu tmn dengo. hahahaha... Mhl bleh thn la. Tapi still mampu milik kot. tapi kecewa jek aku. Zhariff hanya nk 3,4 kali je kot guna. Pastu di gigit2 putingnye tuh. x best kot coz puting die bulat n keras sikit cam plastik walopon silicon. Ish cmne la ko ni nak.. nk bagi yg terbaik pon x mau..

Ni set botol susu tupperware. Ha... yg ni aku nk cite nih. Set nih cntik kan?? Ibu cite la yg kwn die beli set nih bagi cucu die present. Aku pon g skolah tanye la kwn yg jual tupperware tuh aku nk tgk.. NK TGK JE ok... Tetiba aku tgk die da letak set nih ats mja aku. Makanya xkan ko nk reject lak kan. Trpksa la aku hangkut bwk blk umah. Mmg cntk n kelessss lagik. Siap de feeding set tuh bagai. Reganye pon kelessss ko... Siap aku mnx bayo bulan dopan tu lagi. Kuang3x... 100++ ko.. gila bapak mahal. Baik aku beli baju drpd beli bnda alah nih.. Xpelah. Think positive. Nnt zhariff da beso 3,4 tahun ke leh guna. Balik aku try le botolnye yg kgkonon canggih tuh. Puting die de 3 nombor ko ikot umo bb. Hareeeemmmm... Zhariff xnk pon. Digigit2 gak coz lagi keras dri TT tuh.. haishh.. Abis duit mommy ko Nak oi...
YES!!! Ni lah botol yg plg Zhariff suke. Mmg da beli sejak die lahir lagi. Skang da de 2 da koleksi. Tapi x best coz dedua kaler biru. Cuma corak jek lain. 1 cmni, lgi satu gambo itik2. Aku nk beli kaler ijo ke purple ke, xde lak kat kodai tuh. Skali aku g Selasa aritu de lak. Stok baru smpi. Cis!!!
puting die pon ok.. Leper n lembut. Tu yg die suke kot. kan ke die Fully BF. So ni la best feeding bottle ever tok die. Kat kotak die pon de tulis MUM to MAM kan...
Ops!!! Lupa lak.. korang jgn salah anggap yea.. Botol2 nih seme tok EBM ok bukan tok FM wat masa nih. Belom nk campo lagi. Doa2 kan aku tros akn dpt BF die smpi masanye die haros benti... Daaa.....
Pada ibu2 di luar sana, gunalah botol free BPA walopon mahal sket demi tok kesihatan anak2 kite seme...

2 comments:

Ummi Iman said...

sblm ni iman guna botol MAM.. tp smpai 8 bln je dia nk..
la ni iman setia ngn avent.. hehe.. tul tu kak..berabis duit tuk kesihatan anak... =)

nueeunlimited said...

ummi iman
Nk try Avent takot membazir lak.. kan ke puting avent tuh bih kurang same ngan TT.. die xnak.. tggu la beso sket..